Sadonkorjuun lihapata ja sellerimuusi

Työaika 4 t Kokonaisaika 4 t
10 annosta

Naudanhäntä on loistava lisä herkullisen pataruoan valmistuksessa, sillä luullinen liha antaa liemelle erityisen täyteläisen maun. Tummassa olutliemessä haudutettu naudanlihapata täydentyy sadonkorjuun maukkailla juureksilla.

Raaka-aineet

1 kpl Atria Naudan luuton etuselkä n. 5kg

1 kpl Atria Naudan häntä n. 2 kg

0.5 dl rypsiöljyä

20 g suolaa

6 g rouhittua mustapippuria

4 g savupaprikajauhetta

1 kpl sipuli

12 g punaista tuoretta chiliä

20 g valkosipulia

5 dl tummaa olutta

1 l lihalientä

10 g tuoretta tinjamia

10 g tuoretta persilijaa

0.5 kg porkkanaa

200 g palsternakkaa

200 g salotti sipulia

5 g tuoretta tinjamia

sellerimuusi

2 kg sellerin juurta

2 g valkosipuali

0.5 dl rypsiöljyä

13 g suolaa

5 g tuoretta tinjamia

100 g voita

2 dl kuohukermaa

2 G hunajaa

13 g suolaa

Valmistusohje

Puolita naudan etuselkä ja ota häntäpakkauksesta yksi häntä eli kaksi palaa. Puolet tuoreista lihoista voit hyvin pakastaa seuraavaa käyttökertaa varten, ellet halua valmistaa kaikkia lihoja eli tupla-annosta lihapataa ja kerralla. Anna pataan tulevien lihojen temperoitua huoneenlämmössä noin tunnin ajan ennen kypsennystä.

 

Kuutioi etuselkä reiluiksi paloiksi. Kuumenna kirkastettu voi tai rypsiöljy padassa ja lisää häntälihat ja kuutioidut etuselkäpalat. Ruskista lihoja ja mausta suolalla, pippurilla ja savupaprikalla. Lohko sipulit neljään osaan, halkaise chili ja valkosipuli ja lisää joukkoon isoina paloina. Lisää olut, lihaliemi ja muutama oksa timjamia. Hauduta pataa kannen alla liedellä matalalla lämmöllä tai 150-asteisessa uunissa noin 3 tuntia, kunnes häntien lihat irtoavat helposti luusta ja etuselkäpalat ovat pehmeän mureita.

 

Poista häntien luut ja suuret sipulien ja chilin palat pois liemestä. Tarvittaessa siivilöi liemi, jolloin liemestä on helpompi erotella luut ja muut poistettavat liemimausteet. Laita liha ja puhdas liemi takaisin pataan, lisää porkkanat ja palsternakat pieninä paloina tai jos saatavilla on miniporkkanoita, voit lisätä ne joukkoon sellaisenaan. Puolita salottisipulit ja lisää pataan. Hauduta vielä noin 30 minuuttia, kunnes juurekset ovat kypsiä ja viimeistele pata tuoreilla yrteillä.

 

Paahdettu selleripyree

Pese sellerit huolellisesti ja lohko neljään osaan. Halkaise valkosipuli ja laita sellerien kanssa uunipellille ja sivele pinnat öljyllä. Mausta suolalla ja lisää joukkoon timjamin oksia. Paahda 180-asteisessa uunissa noin 1 h 30 min, kunnes sellerilohkot ovat paahtuneita ja kypsiä.

 

Anna vetäytyä hetken ja poista lohkoista kuori ja purista valkosipulinkynnet pois kuoresta. Laita voi ja kerma kattilaan, lämmitä kiehumispisteeseen ja mausta. Laita sellerit ja valkosipulit tehosekoittimeen, lisää joukkoon neste koneen käydessä ja soseuta, kunnes pyree on tasaista. 

 

Tarjoile paahdettu selleripyree lihapadan kera.