Naudan potkaa ja tryffeli-puikulapyreetä

Työaika 2 t Kokonaisaika 12 t
6 annosta
041 Italian Kevät Helsinki 30.3.2025 HIGH RES.jpg

Raaka-aineet

1 kpl UUTUUS! Atria Naudan Potkanuija n. 2,3kg

2 rkl suolaa

1 tl mustapippuria

1 dl vehnäjauhoja

rypsiöljyä

5-8 dl punaviiniä

5-8 dl lihalientä

1 dl fariinisokeria

1 dl tummaa balsamietikkaa

1 dl kuivattuja herkkutatteja

1 kpl valkosipuli

1/2 kpl sitruunaa viipaleina

muutama oksa tinjamia

pari oksaa rosmarinia

4 kpl laakerinlehteä

3 kpl varsiselleriä

1 kpl porkkana

Tryffeli-puikulapyree

1 kg puikulaperunaa

5 dl täysmaitoa

50 g voita

50 g tryffelipyreetä

suolaa ja pippuria

Puffattua parmesaania

100 g parmesaania

1 l vettä

syväpaistoöljyä

Valmistusohje

Hiero potkaan suolaa ja pippuria. Pyörittele potka jauhoissa, kuumenna öljy pannulla ja paistanopeasti jokapuolelta kauniin ruskeaksi. Siirrä lopuksi ruskistettu potka isoon uunipataan. Kiehauta hieman vettä pannussa ja lisää liemi pataan. Leikkaa valkosipulista kanta pois, mutta jätä kynnet vielä paikoilleen. Laita valkosipuli, sitruunat, yrtit, laakerinlehdet sekä pilkotut sellerit ja porkkanat potkan ympärille pataan ja lisää nesteet. Laita pataan kansi päälle, laita 100- asteiseen uuniin ja kypsennä 10 - 12 tunnin ajan, kunnes liha on ylikypsää ja irtoaa luusta hyvin.

 

Kun liha on kypsynyt, ota valkosipuli liemestä talteen ja nosta potka liemestä sivuun odottamaan.Siivilöi liemi kasariin ja keitä se kasaan kastikkeeksi. Purista valkosipulinkynnet kuoristaan kastikkeen sekaan. Ota potkaluusta luuydin kastikkeeseen. Soseuta sauvasekoittimella ja tarkista maku.

 

Keitä kuoritut puikulat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.Valuta perunat kuivaksi. Soseuta puikulaperunat hienoksi soseeksi. Lisää kuumaa voisulaa sekä maitoa joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää tryffelipyre sekä suolaa ja pippuria.

 

Raasta parmesaani. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää parmesaaniraaste. Elä keitä enää. Sekoita hieman ja anna juuston sulaa. Anna levätä 30 min huoneen lämmössä. Valuta ylimääräinen vesi pois varovasti ja tee juustosta pallo ja purista kuivaksi. Kaulitse oikein ohut levy kahden leivinpaperin välissä. Kuivata uunissa 2 tuntia 80- asteessa. Paloittele kuivanut levy ja friteeraa öljyssä nopeasti muutama sekuntti. Laita liinalle valumaan.