NÄIN VALMISTUU PETITE TENDER

 

Petite tender on naudan olkapäästä leikattu pieni, murea lihapala, joka on erinomainen valinta niin grillaukseen kuin pannulle tai uuniinkin. Petite tenderin valmistus on yllättävän helppoa ja oikein käsiteltynä sen mehukkuus ja maukkuus ovat vertaansa vailla. Nopeasti kypsyvä liha on omiaan niin helppona arkiruokana kuin viikonlopun herkutteluissakin.

614045_Atria_Petite_Tender_kalvojen poistaminen_2 (1).jpg

 Naudan petite tenderin valmistus on yksinkertaista. Poista ensin mahdolliset kalvot ja suuremmat rasvat, sitten sopivat mausteet tai marinadit pintaan, anna marinoitua vaikka yön yli jos aikaa riittää ja sen jälkeen grilliin tai pannulle. Pienemmät petite tenderit saa kypsäksi suoraan pannussa tai grillissä ja isommat palat voivat vaatia hetken jälkikypsennystä epäsuoralla lämmöllä tai uunissa. Yleensä isommankin petite tenderin valmistus onnistuu varsin hyvin alle puolessa tunnissa.  

NAUDAN PETITE TENDER GRILLISSÄ

614045_Atria_Petite_Tender_rubissa_pyorittely.jpg

Naudan petite tender grillissä on helppo valmistaa vaikka nopeana arkiruokana. Jos käytät lihan pintaan kuivamausteita, kuten suolaa ja pippuria tai jotain grillirubia, kannattaa pohjalle hieraista ensin jotain mausteita kiinnittävää, kuten sinappia, öljyä, BBQ-kastiketta tai worcestershire-kastiketta. Myös erilaiset maustetahnat nappaavat mukavasti kiinni petite tenderiin.

Marinointiin kannattaa varata aikaa ainakin pari kolme tuntia tai vaikka yön yli. Sitten liha grilliin kuumien hiilien päälle ja tasaisen kaunis pinta joka puolelle. Kun kypsennetään petite tender grillissä on tavoitelämpötila 55 astetta eli medium. Jos lihan pinta alkaa tummua liikaa voi lihan siirtää jatkokypsennykseen epäsuoralle lämmölle, mutta varsinkin pienemmät petite tenderit kypsyvät suoralla lämmöllä 55 asteeseen kun lihan ruskistaa kolmelta eri pinnalta noin 3-4 minuuttia per pinta. Anna lihan levätä muutama minuutti kypsennyksen jälkeen, siivuta sitten syitä vasten, viimeistele pienellä sormisuolalla ja nosta tarjolle. Petite tender on sen verran mureaa, että tarjolle voi asettaa vähän tuhdimpiakin 2-3 sentin siivuja.

NAUDAN PETITE TENDERIN VALMISTUS PANNULLA

614045_Atria_Petite_tender_paistaminen_2.jpg

Petite tenderin valmistus pannulla on vielä grilliäkin helpompaa. Pannu kuumaksi, öljyä pannuun ja maustettu tai marinoitu petite tender perään. Pienemmät petite tenderit saa kypsäksi suoraan pannussa kääntelemällä lihaa keskikuumalla pannulla kymmenisen minuuttia. Paistamisen loppua kohti voit lisätä pannuun myös voita ja sopivia aromaatteja kuten yrttejä, valkosipulia tai vaikka chiliä ja valella petite tenderiä vaahtoavalla voilla.

Paista liha haluamaasi kypsyyteen. Atrian lihamestarit suosittelevat 55 astetta ja medium-kypsyyttä. Varmimmin tavoitelämpöön pääset sisälämpömittarilla, jolla mitataan lihan sisälämpötila petite tenderin paksuimmasta kohtaa. Nosta liha paistamisen jälkeen hetkeksi lepäämään leikkuulaudalle, jotta lihasnesteet ehtivät tasaantua ja tarjoile lihan syitä vasten leikattuina siivuina.

PETITE TENDER UUNISSA

 

Kun kypsennetään naudan petite tender uunissa, on prosessi hyvin samanlainen pannukypsennyksen kanssa, sillä pienikokoinen lihapala kannattaa ruskistaa pannulla ennen uuniin laittamista. Uunissa kypsennysaika on sen verran alhainen petite tenderillä, ettei liha ehdi ruskistua kunnolla. Eli ensin öljytyssä pannussa maustettu, marinoitu tai maustetahnalla hierottu petite tender kauniin ruskeaksi ja sitten mietoon lämpöön uuniin, kunnes liha on halutussa kypsyydessä. Isommat petite tenderit vaativat noin vajaat 10 minuuttia pannulla ja vähintään toiset saman verran 130-asteisessa uunissa, kunnes liha on haluamassasi kypsyydessä. Pienemmät petite tenderit kypsyvät suoraan pannullakin, keskikovalla lämpötilalla, mutta voit helpottaa ruuanlaittoa siirtämällä ne loppukypsennykseen uuniin. Näin hella ja kädet vapautuvat muuhun tekemiseen. Kypsennyksen jälkeen lihan kannattaa antaa levätä muutama minuutti, sitten tuhdeiksi siivuiksi ja sopivien lisukkeiden kanssa tarjolle.

 

Petite tenderin valmistus ei vaadi erityistaitoja, kalliita välineitä tai tuhottomasti aikaa. Oli kyseessä sitten nopea arkiruoka pannulla, mehukas grilliherkku tai rauhassa uunissa kypsytetty liha, petite tender tarjoaa erinomaisen vastineen rahalle. Kun muistat hyvät mausteet, oikean kypsyyden, paistetun lihan lepäämisen ja syitä vasten leikkaamisen, onnistut varmasti. Petite tenderistä voi helposti tulla uusi vakionimi kotikeittiössäsi.

 

web_614045_1.png

Tilaa mehukas ja tuore Petite tender kotiinkuljetuksella!